Home Onze Ambassadeur
De Ambassadeur 2012

leostoops2

Dag,  ik ben Leo Stoops. Ik ben journalist bij de VRT-nieuwsdienst en ik ben een schaker.   Helemaal geen goede schaker , maar dat heeft geen belang. Ik speel elke dag wel een paar uur, via internet. Snelschaak , op 5 minuten.  Dat ontspant me het meest.

Op de VRT ben ik gespecialiseerd in gerechtsverslaggeving.  Mijn dag begint meestal met een paar telefoontjes naar mensen binnen de gerechtelijke wereld.   Heel vaak is de situatie complex : er is nieuws maar de politie of het parket vraagt me om er nog geen reportage over te maken.  In dat geval wacht ik af want ik wil uiteraard het onderzoek geen schade toebrengen.  Vanaf dan blijf ik de zaak wel op de voet volgen, want ik heb uitstekende collega’s/concurrenten die ook op vinkenslag liggen. Mijn werk is dus helemaal niet vermoeiend maar het is wel boeiend en ik moet voortdurend bij de pinken zijn.

Hetzelfde geldt voor schaken. Schaken mag geen karwei zijn.  Dat spreekt vanzelf.  Maar het is wel een oefening om alert te blijven .  Want meestal wint niet de beste speler , maar de speler die het beste oplet .

Ik ben een groot voorstander van het nieuwe initiatief “Go for Grandmaster” .   Het plan is om talentvolle jongeren de kans te geven zich te ontwikkelen  tot een echte schaakgrootmeester.    Een beetje steun, mentaal en financieel, kan het verschil maken . Maar  - zoals ik het zie – is dat niet de hoofdbedoeling.  Als een paar jongeren zich een weg banen naar de top van het schaak , dan zullen ze onvermijdelijk een hele reeks jonge mensen met zich meetrekken.   Sommigen zullen even  van het spel proeven, anderen zullen ook de weg naar boven vinden.  En iedereen kan van het spel genieten, elk op zijn niveau.

Ik wens Go for Grandmaster alle succes !

 

Komende activiteiten

MAS jeugdtornooi 2-3/12/2017

Talentenstage 28-29-30/10/2017

Go4IM programma 2017-2018

Krokusstage 10-11-12/02/2018

BJK coaching 8-14 april/2018

!!! G4GM Gala Dinner 22/11/2018 !!!